Johan Selbing Architecture


After De Realiteit and De Fantasie, the third edition of small experimental housing settlements in Almere has been launched under the title De Eenvoud. The brief of the competition called for an individual house with a strong relation to its surroundings. The twelve winning teams were given the possibility to realize their designs in an open area in the forest of Noorderplassen-West, but had to find the buyers of the houses themselves.

The Mirror House is a private villa with a facade consisting entirely of reflective glass, which acts as a camouflage and an obstruction of the view of its interior. The floorplan has been designed to be as compact as possible, with the possibility to adapt to different lifestyles. In dialogue with the client, the competition proposal was worked out to the smallest detail, taking a demand for optimum accessibility into consideration. The original concept with a slightly raised floor (for a better view), sliding doors, built-in cupboards and a single-level layout, has therefore been further refined. Long sightlines in the interior make the house appear larger from the inside, and anchor it to its surroundings. All interior walls are covered with a birch multiplex panel, whose warm appearance contrasts with the elegant and strict glass facade. Project in collaboration with Anouk Vogel.

De Volkskrant review (Dutch)
De Architect review (Dutch)


Execution 2012-13 | Almere, NL | Client: Familie van Dijk | Photos by Jeroen Musch
Mirror house
Mirror house
Mirror house
Mirror house
Mirror house
Mirror house
Mirror house